Glosar

C

Camere pentru rabini şi solişti / cantori

Era recomandabil să fie amplasate în apropierea zonei sacre/estice, cu acces atât din exterior cât şi din sinagogă şi erau de obicei în număr de două, cu suprafeţe de minimum 10 mp fiecare.

Candelabru (de obicei din alamă)

În general alcătuit din elemente curbe, ornamentate cu motive florale, păsări, lei. Este unul din obiectele în care se pot studia comparativ elemente din cele trei mari monoteisme.

Carne cașer

E numai acea carne de vită sau de pasăre tăiată după norme rituale de haham și găsită bună de a fi consumată, fără vreo boală sau rană. Carnea trebuie să fie apoi muiată în apă timp de ½ oră și apoi sărată pe toată suprafața ei, rămânând astfel timp de o oră. După aceea e spălată de trei ori, putând fi preparată pentru a se consuma. Acestea sunt necesare spre a se extrage sângele, care e interzis de a fi consumat.

Cerul albastru cu stele de aur

Ornament-simbol al facerii lumii, este consacrat în ornamentarea cupo1elor, baldachinelor, a nişei ce adăposteşte Tora şi devenind deosebit de frecvent în secolele XIX şi XX, razele aurii subliniind ideea de geneză.

Cohen / Cohanim

Marii preoţi ai templelor.

Cutie pentru ertog

Este vorba de o variantă de chitră (pară) folosită pe timpul sărbătorii de toamnă Sucot. Morfologia formală înregistrează sfera, ovoidul, para, cubul, sarcofagul. Materialul predilect este metalul dar sunt cunoscute şi exemplare din lemn de măslin. Motivele decorative cele mai frecvente ar fi vederi tradiţionale precum Mormântul Raşelei sau Zidul Plângerii.

Cutii de lemn sculptat

Astăzi obiecte de colecţie, folosite iniţial pentru păstrarea valorilor (acte, bijuterii etc.).

Glosar realizat de:

UTCN-FAU
Director proiect: Mircea Sergiu Moldovan
SEED SOFT
Director: ing. Constantin Norel Cristea
Realizat de: inf. Silviu Alexandru Caporniță